Cases fra dyrlægevagten

Boxerhvalp fik tyggeben galt i halsen

'Tungen er sådan nærmest lilla', lød det fra den bekymrede - og fattede - ejer af en 3 måneder gammel boxer, da han kontaktede vores dyrlægevagt. Boxerhvalpen havde fået sit tyggeben galt i halsen. I sådan et tilfælde gælder det om at få frie luftveje hurtigst muligt, og det lykkedes heldigvis for vagthavende dyrlæge at få guidet hundeejeren, så tyggebenet kom op - sammen med en hel del af mavesækkens indhold - og tungen blev lyserød igen.
Efterfølgende virkede den lille hvalp dog noget utilpas. Den hostede og snøftede, så for en sikkerheds skyld var den en tur forbi os på Randers Dyrehospital. Og det var godt, for en del af opkastet var løbet op i næseborene, hvor det sad og generede.
Hvalpen fik lidt at sove på, og så fik vi skyllet det hele rent og tjekket, at der ikke var andre skader efter episoden.
Den snarrådige hundeejer reddede uden tvivl  livet på sin lille hvalp.

Boxer åd adventskrans med lakridser og nåle 

"Uhm, hvor en lækker adventskrans," tænkte Loke en dag, han var alene hjemme og åd kransen med lakridskonfekt. Uheldigvis var det farvestrålende slik fastgjort med knappenåle, som havnede i boxerhundens mave og han måtte en tur til dyrlægevagten. Da dyrlægen åbnede maven på Loke for at befri ham for knappenålene, var der en overraskelse: Her lå også et 1 kg ukogt ris, som boxeren var sluppet afsted med at fortære fra køkkenskuffen. 

Lad Loke være en påmindelse til alle os kæledyrsejere om at undlade at blande spiseligt og ikke-spiseligt pynt, som er tilgængeligt for hunden eller katten. I det hele taget skal vi - særligt i juletiden - være opmærksomme på pynt, gavebånd og fed julemad, som kan være farligt for de firbenede. 

Velkommen nr. 3

Smillas hvalp nummer 3 ville bare ikke ud. De første to havde hun klaret med bravour, men ejerne vidste ud fra en tidligere scanning, at der var tre derinde. De kom derfor i vagten og efter dyrlægen havde forsøgt at få fødslen i gang - bl.a. med ve-stimulerende behandling - i en time og der ikke kom gang i fødslen, blev der gjort klar til kejsersnit. Men lige da Smilla skulle til at bedøves, SÅ skete der noget! Fødslen gik i gang og ud kom en sund og rask lille tæve.

Tillykke til Smilla og ejer med familieforøgelsen.

Kala spiste hånd

Søde lille Kala gik lidt for hårdt til sit pivedyr og pludselig havde hunden bidt hånden af legetøjsdyret og slugt den. Heldigvis så ejeren dette og skyndte sig fluks til dyrlægevagten, hvor Kala fik kaste-op-medicin og ud kom en rød stofhånd.

Heldigvis! For hånden indeholdt en plastikkugle, og det kunne let være endt med en fremmedlegemeoperation et par dage senere, når den havde sat sig fast i tarmen.
Du kan altid kontakte os i vagten, hvis du står i en lignende akut situation, for hellere opkast end operation. 

Hvalpe bider i mange forskellige ting og kan komme til at sluge fremmedlegemer, som ikke altid 'kommer ud den anden vej'. Særligt tråde, snore osv., som kan sætte sig fast om tarmene, er farlige.

Efter-fødsel-tjek kan være livsnødvendig

Hvor var det godt, at Hailey kom til dyrlægevagten efter sin fødsel af ni hvalpe. For ikke alle moderkager var kommet ud ved fødslen, og hun skulle have hjælp til de sidste. Hun havde meget udflåd, som lugtede dårligt og hun fik medicin, som fik livmoderen til at trække sig sammen. 

Det lykkedes dyrlægen at få fem moderkager ud, men ved scanning blev det konstateret, at der stadig var to tilbage. Hailey fik derfor antibiotika og de sidste kom senere ud. 

Har du en tæve, som skal føde eller lige har født? Husk at få hende tjekket inden for et døgn efter fødsel, for der kan være ufødte hvalpe eller moderkager tilbage i livmoderen, selvom hun ikke har veer. Det kan give kraftig infektion, som hun i værste fald kan dø af. Det samme kan være tilfældet for hunkatte.

Diarré og vedvarende opkast kan være farligt 

Schæferhvalpen Hugo havde diarré og kastede op, og derfor kontaktede hans bekymrede ejere os. Han fik kvalmestillende medicin og væske igennem venekateter i benet. Heldigvis viste infektionstallene sig at være normale, og Hugo var snart frisk igen. 

Hvad Hugos krop reagerede på, kan vi kun gisne om. Formentlig har han spist noget, som han ikke kunne tåle. Særligt med hvalpe – og endnu mere særligt med små hvalpe – er det SÅ vigtigt at kontakte dyrlæge, hvis den har diarré, kaster op gentagne gange og bliver slap. For det kan lynhurtigt gå ned ad bakke og føre til dehydrering med varige skader til følge.

Rosiner og vindruer er ikke godt for mavsen

Den skønne uldtot Malik var forbi dyrlægevagten, fordi han havde spist rosiner. Ejer vidste godt, at rosiner kan være giftige for hunde og kontaktede derfor vagten. Malik fik noget at brække sig på og kastede rosinerne op. Pyha! 

Vi ved ikke helt præcist, hvad det er for et stof i rosiner og vindruer, der er giftigt for hunde, men vi ved, at de hører til de fødevarer, som kan give opkast, diarré og i værste fald ødelægge nyrerne. Nogle hunde kan tåle mange druer og rosiner, andre kan ikke, så det er en god idé at kontakte dyrlægen for en vurdering. 

HVIS din hund skulle slippe afsted med at få fat i giftige fødevarer uden for din dyrlæges normale åbningstid, så kontakt os i vagten.

Kontakt os

Vores netværk af dyrehospitaler hjælper dig.
RING NU
Coma Web Development